Saturday, September 8, 2012

Mäntymäen kenttä

Helsingissä on täynnä vajaakäytössä olevia alueita. Ne antavat Helsingille mahdollisuuden kasvaa sisäänpäin, ainiaan laajenemisen sijaan. Kantakaupunki mielletään tiiviksi ja valmiiksi rakennetuksi, mutta sieltäkin löytyy yllättävän suuria, potentiaalisia täydennysrakennuskohteita. Eräs niistä on Mäntymäen kenttä.
Mäntymäen kenttä nykyisellään.
 Mäntymäen kenttä on nykyisellään noin kolmen hehtaarin pysäköintikenttä, keskellä kaupunkia. Ei ole kysymys siitä etteikö pysäköintiä tarvittaisi kantakaupungissa, mutta tällä tavalla sitä ei missään nimessä tulisi toteuttaa. Tämä on suoranaista tilanhaaskausta. Lisäksi pysäköinti Mäntymäen kentällä on ilmaista, joten Helsingin kaupunki lähinnä vetää maton alta yksityisiltä pysäköintihalliprojekteilta. Sillä kuka nyt parkkipaikastaan maksaisi kun sen voi saada ilmaiseksi?

Mutta entäs olympiastadionin tapahtumat? Silloin Mäntymäen kentän paikat eivät riitä kuitenkaan, joten silloin tulisi panostaa siihen, että paikalle tultaisiin joukkoliikenteellä.

 Kokonsa takia paikalta puuttuu sielu. Kokonsa puolesta se sopisi suurille kansanjuhlille jotka keräävät kymmeniätuhansia ihmisiä. Kuitenkin näille tapahtumille on jo omat paikkansa; ei täällä juhlita vappuna tai jääkiekon maailmanmestaruuksia.

Mäntymäki itsessään on puistona myös vajaakäytössä. Itse asiassa puistoksi kutsuminen olisi loukkaus kaikkia oikeita puistoja kohtaan; Mäntymäki on lähinnä metsikkö. Ongelma on että Mäntymäki sijaitsee Helsinginkadun väärällä puolen, jolloin sen yhteys Töölönlahteen on kadonnut. Samalla se on metsäksi aivan liian pieni, jolloin järkevimmäksi ratkaisuksi muodostuu sen rakentaminen. Töölönlahti itsessään tarjoaa alueelle aivan mahtavat puitteet puistona. Töölönlahden rannat kelpaavat niin lenkkeilylle, sunnuntaikävelylle kuin piknikillekin.

Alue ei ole pelkästään vajaakäytössä, se on myös erinomaisten liikenneyhteyksien äärellä, se sijaitsee joukkoliikenteen risteyskohdassa, lisäksi paikalle on kaavailtu pisara-radan asemaa. Fiksulla suunnittelulla, eli rakentamalla perinteisiä umpinaisia tai osittain umpinaisia kortteleita saadaan alueelle asutettua 5000 asukasta sekä runsaasti liiketilaa.

Mäntymäen kentän jättiläismäistä aukeaa tilaa on jaettu pieniin intiimeihin kaupunkitiloihin. Olympiastadionin eteen on kuitenkin säästetty laajempi aukio tapahtumien aikaisia jalankulkijavirtoja varten. Töölömäiseen tapaan alueella ei ole puhdasta ruutukaavaa. Ruutukaavaa olisi hankala sovittaa alueelle alkuperäiseen katuverkkon ja mäkisen maastoon takia.

Pähkinänkuoressa:
Rakennustehokkuus: 2,3
Asukastiheys: 43000 as/km2 (mukana vain rakennettu alue)
Alue: 115180 m2
Rakennusala: 33500 m2
Kerrosala: 268000 m2
Asukasmäärä: 5000
Työpaikkoja: 800

Mäntymäen kenttä yläilmoista
Suuret valoisat sisäpihat vähentävät pienten kortteli-/leikkipuistojen tarvetta


Suurten kortteleiden estevaikutusta on vähennetty niitä läpäisevillä kujilla. Nämä voidaan toteuttaa myös käytävillä, jolloin kerrosalaa saadaan lisää.

Näkymä pohjoiseen, takana pilkottavat Keski-Pasilan tornit.