Saturday, May 25, 2013

Talinranta

Talinranta on oiva esimerkki pyrkimyksestä kaupunkimaiseen kaupunkisuunnitteluun. Suunnittelussa on käytetty tiiviille kaupungiosille tunnusomaisia elementtejä, kuten kapeat kadut, aukiot sekä kulmarakennukset. Nämä piirteet ovat ikään kuin lavaste, jonka avulla kaupunginosa tuntuisi urbaanilta. Kun eksyy Taiteentekijänkadun talorivien taakse, näyttää Talinranta oikeat kasvonsa, eli katutilan puuttumisen ja laajat pysäköintikentät. Tiiviistä kaupunkirakenteesta ei ilmeisesti inspiroiduttu sitä piirrettä, joka oikeasti tekee kaupungin, eli asukkaista; heitä Talinrantaan mahtuu nykyisellään aivan liian vähän.

Asukkaiden vähyys (1166 asukasta) sekä sen seurauksena tulevat surkeat lähipalvelut (alueella on baari ja kioski, nykyisin työpaikkoja yhteensä 32), eivät ole alueen ainoat ongelmat. Talinranta on eristyksissä muista kaupunginosista, eli niitä palveluita mitä Talinrannassa ei ole, ei myöskään saa lähietäisyydeltä. Lisäksi pysäköintikentät antavat aika hyvän indikaation siitä miksi Talinrannasta ei tehty tiivistä aluetta. Pysäköintinormi on pakottanut rakentamaan parkkipaikkoja asuntojen sijaan. Tyypillisesti noin puolet pihojen pinta-alasta on käytetty pysäköintiin.

Suunnitelmani ideana on nivoa tiivistetty Munkkivuori, Munkkiniemi ja Talinranta yhteen. Alueen selkärankana toimii Munkkiniemen Puistotien jatke, jonka on tarkoitus toimia rauhallisena ja vehreänä pääkatuna sekä kaupallisena keskittymänä. Talinrantaa on tiivistetty ja samalla luotu parempaa katutilaa alueelle. Ainoa merkittävä purettava rakennus on Muusantorilla sijaitseva outo ravintolarakennus. Ravintola olisi alunperin kannattanut sijoittaa asuinrakennuksen kivijalkaan.

Pähkinänkuoressa:
Rakennustehokkuus: 1,36
Asukastiheys: 21 600 as/km2
Alue: 289 000 m2
Rakennusala: 70 600 m2
Kerrosala: 393 000 m2
Asukasmäärä: 7 160
Työpaikkoja: 1 270
Korttelin läpi kulkee pieni katu, jota reunustaa matalat kaupunkipientalot.
.

Munkkiniemen puistotien jatke. Taustalla siintää Talin golfkenttä.

Täydennysrakentamisen avulla Talinrannan pieni kanava pääsisi oikeuksiinsa.Rakeisuuskuva. Varsinkin pohjoisessa näkyy liikaa valkoista. Nykyiset talot mustia, aikaisemmat lisärakennuskohteet sinisellä sekä tämänkertaiset punaisella.

2 comments:

 1. Muutin juuri vuodenvaihteessa Talinrantaan. Jos tämä tai vastaava toteutuisi, niin muuttaisin pois. Talinranta on juuri sopivasta "eristyksissä". Eli vastustan. Torin aluetta toki hieman muokkaisin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Varmasti löytyy korvaava asuinpaikka, tässä maassa riittää eristyneitä asuinalueita. :)
   Esimerkiksi Otanmäki 35 km Kajaanista vaikuttaa aivan mahtavalta asuinalueelta. Asunnonkin saa alta kymppitonnin. :)

   Delete